Boala parodontala si implantul dentar

Inca din titlu ar putea parea o antiteza si este, insa terapiile inovative au depasit de mult timp acest prag de circumspectie. Cu riscul de a naste dezbateri in aceasta privinta, din experienta noastra proprie, din clinica, putem spune ca au existat numeroase cazuri de pacienti diagnosticati cu parodontoza care dupa tratamente atent tinute sub control, au putut benefica de o reabilitare orala cu implant dentar.
Boala parodontala poate fi tinuta sub control si chiar vindecata in functie de gradul in care a fost depistata. Protocoalele noastre interne de terapie ne-au demonstrat ca imposibilul devine posibil in momentul in care pacientul devine constient de riscuri si alege sa colaboreze cu medicul parodontolog.

Ce ne ingrijoreaza mai mult decat tratarea bolii in sine este varsta frageda a pacientilor care ajung la clinica cu retractii gingivale semnificative. Daca in urma cu 10 ani vorbeam de pacienti parodontopati cu varsta medie intre 45 si 50 de ani, acum intalnim pacienti care la varsta de 20 de ani au probleme serioase in acest sens. Un rol important in rezolvarea acestei situatii o reprezinta educatia sanitara, dentara, schimbarea opticii de la „vreau sa arat bine la exterior prin vestimentatie si gadget-uri” la „sanatatea este un stil de viata si face parte din rutina mea zilnica”

Asadar, implantul dentar poate fi inserat la un pacient care a fost diagnosticat cu parodontoza, insa numai dupa terapiile pe care le desfasuram in cabinet. Pregatirea ‘fundatiei” pentru implant este prioritara, iar dupa osteointegrarea implantului, putem trece la partea protetica cu promisiunea pacientului ca nu va neglija controalele periodice de mentenanta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *